joi, 4 aprilie 2013

Apariţia Psihologiei


 Psihologia a cunoscut transformări profunde de-a lungul timpului . Din punct de vedere etimologic cuvântul "psihologie" provine din limba greacă și este format din particulele "psyche"(suflet) și  logos (cu sensul de știință) . Știind acestea putem da o prima definiție foarte simplă psihologiei ( știință care se ocupă cu studiul sufletului). 
 În perioadă renașterii, un discipol al lui Luther, Melachton folosește cuvântul "psihologie". Ch. Wolff (1679-1754) preia termenul și îl folosteste în opoziție cu termenul de metafizică . 
  
 La Aristotel se poate vorbi de o prima tratare sistematică a psihologiei în cartea sa " Despre suflet ", care conține o trecere în revistă a principalelor contribuții teoretice a cugetărilor de până la el : Thales, Platon, Anaxagoras, Empedocle. Într-un capitol al cărții vorbește despre existența sufletului, formulare similară a ceea ce numim noi astăzi personalitate, iar în altul vorbește despre posibilitățile de percepție senzorială (auz, văz, gust, miros, pipăit). Continuă cu dezbateri despre reprezentare, inteligență, cunoaștere, voința și afectivitate. De remarcat este faptul că anaziand memoria stabilește trei legi de asociație  ( contiguitate, asemănare și contrast. Teoriile despre formă și materie aparținând lui Aristotel au avut mai târziu formulări asemănătoare la unii dintre reprezentanții gestaltismului. 
  
 După evul mediu, vremuri dominate de dogmatism și misticism, în renaștere se ajunge la o schimbare subtilă. Interpreții lui Aristotel sunt înlocuiți de empiriști, opozanți ai autorității că sursă de cunoaștere. 
  
 Dintre curentele filosofice, empirismul critic, materialismul științific au jucat un rol important în progresul studiilor psihologice. 
  
 Apare Psihofizică în Germania , J. F Herbart scrie o carte de psihologie științifică în care a căutat să aplice matematica la studiul vieții psihice.  E. H. Weber încearcă să realizeze trecerea de la fiziologie la psihologie prin cercetări asuprea senzațiilor, în special a celor tactile și vizuale. Gustav Fechner deduce matematic o lege mai precisă: senzația crește direct proporțional cu logaritmul excitației. 
 Rolul decisiv în construirea psihologiei experimentale l-a avut psihologul german Wilhem Wundt. Acesta elaborează la Leipzig primul laborator de psihologie experimentală (1879 dar unii autori suntin că a apărut în 1875). Wundt este considerat fondatorul psihologiei științifice. 
  
 sursă:  Cosmovici, A. , 1996, Psihologie Generală, Ed.Polirom, Iași 
  
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu