miercuri, 24 aprilie 2013

Refularea - seria psihanaliză



Refularea  este primul mijloc de apărare al Eului studiat de Freud şi unul dintre termenii centrali ai psihanalizei alături de termenul de inconştient. Termenul de refulare a fost introdus în psihanaliză pe baza experienţei psihoterapeutice a lui Freud legată de isterie. Esenţa refulării nu constă decât în faptul de a îndeparta şi a menţine la distanţă faţă de conştient. Refularea şi inconştientul sunt corelative. Iată cum explică Freud studenţilor de la Universitatea Clark termenul de refulat: 
Presupuneţi că în sala de conferinţe, în rândurile auditoriului calm şi atent, se gaseste totuşi un individ ce se comportă în aşa fel încât să mă deranjeze şi care, prin rasete necuviincioase, prin vorbărie sau bătând din picioare, mă tulbură. Voi declara că nu pot continua să profesez astfel zicând acestea , căţiva ascultători vigurosi se vor ridica şi, după o scurtă dispută, vor scoate personajul pe uşă. El va fi refulat şi voi putea să-mi continui conferinţa. Dar, pentru că tulburarea să nu se mai producă, în situaţia în care expulzatul ar încerca să reintre în sală, persoanele care mi-au venit în ajutor, vor merge să sprijine uşa cu scaunele lor, stabilind astfel un fel de rezistenţă.  Dacă se transpun acum în plan psihic evenimentele exemplului dat, deci dacă se presupune că sala de conferinţe este conştientul şi vestibulul inconştientul, vom avea o imagine destul de bună a refulării”. 
 Cu alte cuvinte Freud explică refularea ca fiind un proces psihic universal care ne apară de reprezentări pulsionale, gânduri sau imagini inadecvate, reprezentări care dacă nu ar fi refulate  ne-ar tulbura conştientul. Unele reprezentări refulate tind şi reuşesc să reapară în conştiinţă dar în manieră deformată (în general în vise), proces pe care Freud îl numeşte „întoarcerea refulatului”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu